Op woensdag 13 maart 2024 wordt de 5e editie van Cultuur AanBod georganiseerd in de Carrousel, Van Reeuwijkstraat 5 in Ommen. Ook dit jaar kunnen leerkrachten, directies en belangstellenden uit het Vechtdal weer kiezen uit een mooi en gevarieerd aanbod.
Het thema van deze middag is: Geef een boost aan je kunst en cultuuronderwijs!

Deze middag wordt dit jaar georganiseerd door de cultuurcoaches van de gemeente Hardenberg en Ommen.

Wanneer?
Woensdag 13 maart 2024

Waar?
Multifunctioneel Centrum Carrousel, Van Reeuwijkstraat 5 in Ommen | Gratis parkeren

Programma
13.15 - 13.30 uur Inloop

13.30 - 14:15 uur Opening en Keynote door Michiel Bos

14.25 - 15:25 uur 1e Workshopronde 

15.25 - 15:40 uur Pauze

15.45 - 16.45 uur 2e Workshopronde

16.45 - 17.15 uur Afsluiting 


Hieronder tref je meer informatie aan over de keynote en de workshops. De workshops worden in de eerste en tweede ronde aangeboden. In het aanmeldformulier kun je aangeven welke workshops je wilt volgen.


Het is niet meer mogelijk om je aan te melden voor deze middag.

Keynote door Michiel Bos | Muzisch Meesterschap

Hoe kun je op een kunstzinnige manier vormgeven aan je onderwijs? Iedereen kan een onderwijskunstenaar zijn maar dat is niet altijd gemakkelijk. Michiel Bos verkent verschillende antwoorden op deze vraag en start bij het verhaal over de Griekse muzen. De muzen hadden namelijk de opdracht om met behulp van kunst en wetenschap de mensen te vervoeren en te informeren. Wat kunnen we van hen leren als we de kunst van het onderwijzen willen versterken?

 

Michiel Bos is kunstdocent, trainer en onderzoeker in het basisonderwijs. 

Workshop Creatieve Stilte

Door: Marga van Tol

"Creatieve Stilte" geeft jou als docent nieuwe inzichten in hoe jij om kunt gaan met onrust in de klas.'' Tijdens deze workshop ontdekken jullie de kracht van stil zijn. Je maakt kennis met het boek 'Creatieve Stilte'. De creatieve stilte coach zal vertellen hoe het boek is ontstaan en zal verschillende bijzondere ervaringen delen. Uiteraard gaan jullie ook zelf een aantal oefeningen uit het boek  ‘Creatieve Stilte’ ervaren.

Creatieve Stilte wordt ook aangeboden als leerlijn in Cultuur met Kwaliteit (CmK). Je kunt als team kiezen voor de leerlijn creatieve stilte of een jaartraject Creatieve Stilte. 

Workshop Dans

Door: Debby Vliek

Wegens te weinig aanmeldingen is deze workshop helaas geannuleerd.

Wil je jouw leerlingen op een leuke manier in beweging krijgen? Tijdens deze workshop krijg je korte instructies en speelse opdrachten zodat jij binnen no-time je leerlingen op school in beweging krijgt. Dit alles zonder danservaring of het instuderen van ingewikkelde danspasjes!

Dat betekent dat deze workshop voor alle docenten geschikt is. 

Diverse onderzoeken tonen aan dat bewegen tijdens het leren een positieve invloed heeft op de hersenactiviteit. Hierdoor kunnen de kinderen zich beter concentreren en neemt de taakgerichtheid toe. Naast het feit dat bewegen/dansen heel gezond is, kun je dans ook inzetten als tool om samenwerking en verbinding in de klas te verbeteren 

Workshop Drama | Fyr Toneel

Door: José Runhaar

In deze workshop ga je ontdekken dat dramaonderwijs helemaal niet zo lastig en spannend is en krijg je praktische, makkelijk toepasbare tools waarmee je meteen de volgende dag al aan de slag kan met drama in jouw klas. José laat je in deze workshop zien  hoe je eenvoudig dramalessen kan geven en hoe je drama vakoverstijgend in kan zetten.

Spannend…? Dan wil José je juist uitdagen om aan te sluiten. Je zult er geen spijt van krijgen!

Workshop Pottenbakken

Door: Harrie Neutel

Ook al eens willen draaien op de schijf en iets leuk willen maken met klei? Je maakt je eigen unieke werkstuk dat je creëert tijdens de workshop pottenbakken. Op de draaischijf kun je je eigen pot(je) maken begeleid door de pottenbakker Harrie Neutel. Is de één aan het draaien dan kunnen de anderen bezig gaan met handvormen. Wil je iets speciaals met handvormen maken, dan kan Harrie adviezen en tips geven. Kortom lekker samen creatief bezig zijn met klei!  

Workshop (Klassieke) Muziek | Phion

Door: Bente Hof

'Wil jij ook meer (klassieke) muziek in de klas, maar weet je niet hoe? Tijdens deze workshop krijg je tips en tricks over hoe je verschillende vakken méér muziek kan verwerken. Ook handig: je hoeft zelf geen muzikale achtergrond te hebben of een instrument te bespelen. Je bekijkt de toffe website 'Alle dagen klassiek' en brainstormt met elkaar over hoe je dit zelf meteen kan toepassen in de klas. Ook leer je een aantal muzikale energizers die jouw klas in een energieke sfeer brengt en krijg je handvaten om via interactieve video's samen met leerlingen muziek te maken en onderdeel te worden van een orkest op een laagdrempelige manier!

Visual Thinking Strategies | De Lanterfant

Door: Inge Hobers

Bij VTS gaat het om open en zonder oordeel kijken, onderzoeken, luisteren naar en voortbouwen op elkaar. Tegelijk leren kinderen kritisch denken en hun taalvaardigheid verbeteren: ze vergroten hun woordenschat en leren beter formuleren. Er is geen goed of fout, er zijn verschillende kijk- en denkwijzen mogelijk. De leerlingen ervaren dat iedereen anders kijkt en leren verschillen accepteren. De methode leidt tot verdieping en actieve deelname aan het gesprek. Het is niet nodig om kennis van kunst te hebben om deze methode in te zetten binnen jouw onderwijs. Daarnaast is een VTS gesprek een geweldig startpunt voor thematisch werken, creatief schrijven, beeldende vorming, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Een verrassende workshop met een beetje theorie en vooral veel zelf doen en ervaren.